A kézügyesség a horgolás elsajátításához elengedhetetlen?

kézügyesség horgolás

Fontos a különleges kézügyesség a horgolás elsajátításához, vagy bárki képes megtanulni? Hogyan lehet fejleszteni a kézügyességet?

Segít-e a horgolás elsajátításában, ha van valamilyen más kézműves hobbid?

A válasz egy határozott igen! Megfigyeltem a korábbi tanfolyamokon, hogy aki rendszeresen varr, hímez, vagy bármilyen kézimunkát végez, azoknak jobb a kézügyessége, így nekik gyorsabban megy a horgolás elsajátítása. Aki pedig évek óta nem készített semmit kézzel, azoknak az ujjai merevebbek, nehezebben állnak rá a finomabb mozdulatokra. Sokan végeznek számítógép előtt ülőmunkát, és a sok gépeléstől a kezük, ujjaik egyfajta mozgásra állnak rá, így nekik eleinte nehezebb lehet a horgolás.

Mikor hosszabb ideig hanyagoltam a horgolást, nekem is romlott a kézügyességem.

Magamon is észrevettem, hogy amikor évekig semmilyen kézműves tevékenységet nem végeztem, utána alig tudtam egy gyöngyöt megfogni, remegett a kezem, el is voltam keseredve, hogy hova lett a kézügyességem. Ahogy elkezdtem újra alkotni, rájöttem, hogy nem tűnt el, csak újra meg kellett szoknom a finomabb mozgásokat. Minden nap egyre jobban ment a horgolás, míg teljesen vissza nem tért a korábbi képességem.

Mit tegyél, ha úgy érzed, nincs elég kézügyességed a horgoláshoz?

Ne add fel, és ha nem megy elsőre, akkor is tarts ki, és ezeket a belső hangokat, hogy „béna vagyok, ügyetlen vagyok, nekem ez nem fog menni” próbáld meg átállítani arra, hogy „kitartó vagyok, nem adom fel.” Több tanítványom sokadik próbálkozásra tudta elkészíteni a kezdő online horgolótanfolyam feladatait, és ha feladta volna, sosem tanul meg horgolni. De ők kitartóak voltak, megosztották a képeket a csoportomban, megbeszéltük, mi a hiba. Újra és újra megpróbálták, míg végül sikerült az adott feladat.

Hogyan fejleszthető a kézügyesség?

A saját felismerésem, hogy különleges tehetség, kézügyesség a horgolás elsajátításához nem szükséges. Csak kitartás és szorgalom kell hozzá. A kézügyesség a rendszeres gyakorlástól fejlődik, minél többet végzed az adott tevékenységet, annál jobban fog menni. Ha sokáig nem végeztél semmilyen kézimunkát, lehet, hogy eleinte nehezebb lesz, de előbb-utóbb bele fogsz jönni. Ha szeretnél egy próbát tenni, itt jelentkezhetsz az online horgolás tanfolyamaimra.