Balkezes horgolás? Hogyan tanulj meg horgolni, ha balkezes vagy?

Balkezes horgolás

Javasolt-e a balkezes horgolás? Ebben a blogposztban tapasztalt oktatóként arról írok, hogyan érdemes megtanulni balkezeseknek ezt a technikát.

Több balkezes volt már nálam horgolótanfolyamon, és az online tanfolyamaim elvégzői között is. Volt, akinek a horgolás egyáltalán nem okozott problémát, ügyesen, jól haladt, ugyanúgy mint a többiek. A többségük viszont már a tanfolyam elején láthatóan stresszelt emiatt, volt, aki már előtte írt nekem, hogy egyáltalán van-e értelme eljönnie.

Mi lehet az oka annak, hogy aki balkezes, ennyire aggódik a horgolás miatt?

A beszélgetésekből kiderült, hogy valakit gyerekkorában a nagymama próbált horgolni tanítani, de mivel nem ment neki, komoly veszekedés, sírás lett belőle, és feladták. Egy másik résztvevő majdnem sírva kifakadt, hogy gyerekként próbálták átszoktatni a jobb keze használatára, és emiatt nagyon zavarta, amikor azt mondtam neki a tanfolyamon, hogy jobb kézzel csinálja a feladatot.

Miért jó neked, ha balkezesként jobb kézzel tanulod meg a horgolást?

Mivel jobbkezes vagyok, jobb kézzel tudom megmutatni a horgolást. Viszont én minden balkezesnek azt javaslom, hogy ugyanúgy jobb kezében tartsa a horgolótűt, mint a jobbkezesek. Egyszerűen azért, mert később sokkal könnyebb dolga lesz, ha mintát akar leolvasni, vagy videóból valamit megtanulni. A másik oka, hogy a horgolásban mindkét kezünket használjuk, igaz, hogy a jobb kéz dominánsabb, de a bal kezünknek is nagyon fontos szerepe van, az tartja a fonalat, szabályozza a szálfeszességet, így neked ez a része könnyebben fog menni.

Milyen hátrányaid lehetnek a horgolásban, ha balkezes vagy?

Nagy általánosságban azt tapasztaltam a tanfolyamokon, hogy a balkezesek le voltak maradva a többiekhez képest, és volt, akinek ez komoly frusztrációt okozott. Nem gondolom, hogy ügyetlenebb lenne az, aki bal kezes. Kivétel nélkül minden balkezes résztvevő meg tudott tanulni horgolni, csak volt, akinek kicsit lassabban ment. Ismerek valakit, aki fogyatékkal élő, betegség miatt le vannak bénulva az ujjai. Nem tudja begombolni a kabátját. Ezen kívül balkezes is. És mégis tud horgolni, ráadásul kötni is, ami még sokkal nehezebb a horgolásnál. Gyönyörű zoknikat, játékokat készít. Szóval ha neki sikerült megtanulni, akkor mindenki képes rá, csak kitartás kell hozzá. Szóval ha balkezes vagy, és érdekel a horgolás, fogadd el, hogy talán több gyakorlásra van szükséged az elején, de ugyanúgy bele fogsz jönni, mint a jobb kezesek. Bátran tegyél próbát az online horgolótanfolyamommal!